Läser litteratur - markerar det viktiga

 


Tystnadsplikt och sekretesslagen kan brytas exempelvis om

Tystnadsplikt är något som alla inom vården har, det är viktigt att tänka på även fast man är student på vfu! Jag tror (?) att dom flesta vad vad det innebär med tystnadsplikt, något jag själv inte tänkte på var dock att den kan brytas vid ganska många fall! Exempelvis om
 • en domstol, åklagar-, polis-, kronofogde- eller skattemyndighet begär att få veta om en viss person vistas på en vårdinrättning
 • socialstyrelsens råd för rättsliga, sociala och medicinska frågor behöver uppgifterna för sin verksamhet
 • transportstyrelsen behöver uppgifterna för att pröva någons lämplighet att ha körkort, traktorkort eller taxiförarlegitimation
 • uppgifterna behövs när det ska prövas om en student ska stängas av från högskoleutbildning
 • uppgifterna behövs för en rättsmedicinsk undersökning.

I vissa fall är det tillochmed en skyldighet för personalen att anmäla när någon far illa!

När det gäller misstanke om brott som är så allvarligt att det ger minst ett års fängelse har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från såväl polis- som åklagarmyndigheterna. Exempel på sådana brott är mord, våldtäkt och grov misshandel. Det finns också vissa trafikbrott med lägre straffskala till exempel rattfylleri som vårdpersonal har rätt att anmäla.

Präster är de enda som har "total" tystnadsplikt i vårat samhälle! (Tyckte bilden på min pojkvän som präst och jag som sjuksköterska passade bra)
 
 


Omvårdnadsvetenskap 7,5

Om 20 dagar är första tentan, känns lite nervöst, men ändå säger alla att denna del är rena "barnleken" jämfört med vad som kommer. Jo jag tackar ja!

Vi har varit effektiva i min arbetsgrupp och stannat kvar efter skolan i veckan så vi ligger lite före i schemat och är redan klara med grupparbetet som ska vara klart nästa vecka. Känns så skönt. Har långhelg nu så jag hinner verkligen läsa litteraturen ordentligt och kolla gamla tentor.
 
I veckan har vi haft lite olika föreläsningar, de bästa tyckte jag var en som handlade om hälsa ur ett biopsykosocialt perspektiv och främst ett kulturellt perspektiv. Bara för detta var så intressant kommer det såklart inte komma med på tentan verkade det som, bara om hur kommuniktionen kan brista vid kulturella skillnader. 
 
Idag hade vi en lång föreläsning med Gunnel Radu, som sammanställer författningshandboken, hon var så duktig! Ingen annan kan få lagboken att verka lättförstådd...
 
 
 
Detta är våra mål vi ska nå med denna kurs!
 
 •  kunna förklara och konkretisera begreppen människa, hälsa, miljö och omvårdnadshandling utifrån humanistisk människosyn
 • kunna förklara innebörden av hälsofrämjande arbete
 • beskriva sjuksköterskans yrkesfunktion och ansvarsområden inom hälso- och sjukvården
 •  beskriva hur hälso- och sjukvården styrs utifrån lagar, författningar, etiska koder och deklarationer
 • beskriva olika former av kommunikation samt identifiera möjligheter och hinder vid dessa olika former
 •  kunna förklara hur kommunikation i olika grupper kan fungera även utifrån ett genusperspektiv
 
Om 2 veckor ska vi ha våran första dag ute i vården, dock bara en dag för att vi ska få "känna på". Jag blev nöjd med min placering, det är på avdelningen akutmedicin på danderyds sjukhus!
 
 
 


En hel helg har gått sen sist!

En helg har gått sen jag skrev sist, och den har vart full av aktiviteter! I torsdags åkte hela klassen upp till Skebo bruk, utanför Norrtälje. Där skulle vi stanna till lördag. Det var en jättefin mysig gård med åar och eget ölbryggeri och festlokal osv. 
 
Vi startade med massor av olika teambulding uppgifter med våran grupp som vi kommer arbeta med i skolan. Vi är ett riktigt härligt gäng så det kommer nog bli grymt.
 
Fick även våran första "patient", det var ett ägg (Eggvard) som vi skulle ta hand om under helgen. Vi skulle ställa hans diagnos och planera behandling och skriva journal osv, och hålla noga koll på honom. 
TYVÄRR blev hans liv kort då han under första pub-kvällen blev "Äggnappad" och vi förlorade honom...Men mycket seriös tävling, var riktigt kul!!
 
Något som var mer lyckat var "Sophiaolympiaden" som hölls nästa dag...detta innebar olika grenar som vissa var sjuksköterska relaterade vissa bara teamuppgifter. Två exmepel är, bära en av oss på bår genom en hinderbana bestående av hjärtstopp osv...såå kul! En gren var åka tefat i en backe - så många som möjligt på tid. 
 
Det roliga var att våran grupp hamnade på första plats! Stolt medlem!
 
På kvällen var det sittning med trerätters (och pub igen)...mycket uppskattat och de äldre eleverna hade verkligen gjort allt så fint och med roliga sånger och tal. 
 
Idag måndag, börjar skolan på riktigt och vi kommer börja med omvårdnatsvetenskap! 
 
Skebobruk och bryggeri
 
 
Vår patient
 
Vinnargruppen (två medlemmar fattas)
 
 


Vilket sinne är du?

Föreläsningen igår var mycket bättre än förväntat! Trodde den skulle handla mest om "hur ska man plugga", men det var mer "hur ska just JAG plugga". 
 
Olika människor har olika sinnespreferenser, människor reagerar spontant på vad andra säger eller gör efter vilket sinne vi känner oss mest dragna till. Detta påverkar oss väldigt myket under inlärningsprocess och hur vi tar in information bäst.

Man kan vara auditiv, visuell eller kinestetisk.
 
Kinestetisk
 • Använder alla sinnen
 • Känslomässig
 • Mönsteletande 
 • Ljuger ej
 • Styrs genom att någonting inte "känns bra"
 • Stort behov av beröring och närhet
 Lär sig bäst genom labrationer, arbeta praktiskt, hitta egna exempel från verkliga livet, diskutera med någon annan som är kinestetisk, skriv ner känslor på anteckningar du gör. 
 
Visuell 
 
 • Omgivningen måste vara i ordning
 • Visuellt minne
Lär sig bäst genom att använda färget, symboler, kartor, bilder osv. Lärare som använder gester och varierat språk. 

Auditiv 
 • Prata är viktigt
 • Störs av ljud
 • Hör sin egen röst vid läsning och kan därför lätt bli långsam
Lär sig bäst genom att gå på föreläsningar, diskutera och lär ut till andra. Använd bandspelare, högläs anteckningar. 
 

 
När jag lyssnade på föreläsaren förstod jag direkt att jag var en blandning av kinestetisk och visuell. Min pojkvän är garanterat en auditiv människa. Dom blir lätt extremt allmänbildade just för att de tar in så mycket info av det andra i vardagen berättar om. Jag själv minns ej gemom att lyssna på andra, jag måste själv antingen läsa eller lära mig det på andra sätt. 
 
Olika typer av människor kan krocka med varandra, men även på positiva sätt. Bråk kan uppstå över saker som personligheterna uppfattar på olika sätt. För mig som är visuell, spelar hemmet stor roll. Jag är ganska pedantisk av mig, medans en auditiv människa (min kille) ej uppfattar detta visuella och inte ser "stök". 
 
 
 


Studieteknik

Det enda schemalagda idag är tre timmars föreläsning om studieteknik, kan behövas ;)
Här ser ni en del av Sophiahemmet sett från Valhallavägen.
Första skoldagen!

Nu är första skoldagen avklarad! Den innebar massa info, upprop och mer info :) Denna vecka är verkligen en mjukstart som ni kan se på schemat...På torsdag vid lunch åker hela klass k45 iväg till norrtälje där det är någon typ av nollning/teambuilding som gäller tills lördag. KUL!!
 
Men nästa måndag kör vi igång på riktigt och nästa tenta är om en månad.
 
 
 
 
 


Före och efter

Jag älskar ju inredning och att göra om möbler och styla lägenheten!
Denna gamla sekretär hittade jag på blocket och tänkte skulle bli en perfekt plugghörna till mig!
Kolla vad lite färg och nya knoppar kan göra :)
Beställning på g!

Nu på morgonkvisten har jag beställt böcker...tröttnade på att leta på blocket där allt var slut när man mailade..och inte så mycket billigare såldes dom heller :) suck.
Så vart ganska dyrt men OJ så mycket intressant läsning jag har att se fram emot :D!

Lång dag!

Min dag började tidigt imorse då jag skulle vara på Sophiahemmet innan jobbet! Tog ett stiligt foto (I hope), fick massor av information och guidades runt. Kommer ju garanterat gå vilse där både 1 och 2 gånger,skolan ligger på ett ganska stort område.
 
Har nu tre a4an med litteratur jag ska införskaffa till denna terminstart, hujeda mig...även om jag skaffar det mesta från blocket kommer jag bli ruinerad! Hejdå sparkontot det har vart roligt att känna dig :)
 
Som grädde på moset, så gick jag och shoppade innan jag skulle till jobbet 12-20. Men ingen fara hörrni!
Jag hade ett presentkort som jag fått av mamma så det var inte mina pengar som försvann.
 
En snygg tröja i en härlig pigg färg! (har lovat mig själv att inte handla svarta tröjor för det är min garderob uppbyggd på redan). Till det ett par mysiga byxor i fint material som ändå ser lite stiliga ut. Tycker bilden gör dom lite missvisande. 
 
OBS, en liten grej också. Byxorna är tillverkade av 100% Tencel - en fiber tillverkad av förnyelsebart växtmaterial, vars produktion har en minskad miljöpåverkan. TUMMEN UPP FÖR DET :D mer sånt till folket...ett par såna brallor köper jag med ett leende på läpparna! 
 


Sista jobbveckan!

Idag inleds sista jobbveckan måndag-lördag...är väldigt taggad inför nästa vecka ;). Tänk, sista riktiga "heltidsjobbveckan" på tre år?

Tiden sen senaste uppdateringen har gått fort, har hunnit med tre (!!!) kryssningar, en till tallin där jag och älskling var på spa, en julkryssning med familj och en partykryssning med vänner. Haha galet?! Blir inte en enda resa med båt till detta år nu känner jag :)

Imorgon ska jag till skolan för registrering, fototagning och så ska jag äntligen få en litteraturlista. Kul!

Bifogar en sjukt rolig bild på mig och david <3