Nervceller

Har nu hunnit haft föreläsningar om cellen, genetik och nervcellerna. Trodde inte jag skulle tycka såhär men måste säga att det är superkul och såå intressant!! ;-) verkligen svårt men när man väl förstår då är det som man kan se världen på ett helt nytt sätt...
Vi har väldigt duktiga pedagogiska lärare och det är jag tacksam för. Känner att jag förstått allt på föreläsningarna men litteraturen hemma är en annan femma haha. +att all information ska stanna kvar också!


Ulrik

Det spinnande ljudet från missen
får en att glömma när man känner
sig vissen. 
 
 


Ny mobil beställd!

Såg ett riktigt bra erbjudande med mecenatkortet som jag bara behövde nappa på! Min kära mobil har fått lite vattenskador på skärmen så touchen är värdelös...Så jag "behöver" faktiskt en ny ;-)
299 kr i månaden med 3 gb surf och 3000sms&mms och gratis samtalstid inom tele2 + mobil såklart. Nästan samma pris som jag haft fast utan telefon. SCHYSST!

Längtar tills guldklimpen dimper ner på posten...HTC One Gold vart det. 


Medicinsk vetenskap 15 p!

I fredags så firade vi tentan lite då kåren hade pubkväll på skolan, det var en kul kväll med beerpong och gamla goa låtar :-)!! Men fick inte njuta länge av känslan av att "vara klar" för vi har nu påbörjat nästa kurs, det är Medicinsk vetenskap. Kursen innehåller förutom Anatomi och fysiologi 12 hp även Mikrobiologi och immunologi 1,5 hp samt Farmakologi 1,5 hp.En hel del att lära med andra ord. Verkar såå intressant men också en riktig utmaning. Avslutas med två stora tentor...
 
Tänkte börja redan nu från start att verkligen vara strukturerar i mitt pluggande. Vara med på alla föreläsningar, anteckna på åhörarkopiorna, skriva "instuderingsfrågor" att öva på, skriva glosor på terminiologi och anatomi osv..Såklart läsa litterturen också! 
 
En trevlig sida jag brukade använda mycket i högstadiet är glosboken.se. En tumme upp för den, bra pedagogisk sida där man kan skriva in exempelvis latinska termer osv. Håller på med det just nu! Lättare att hänga med på föreläsningar när man kan och förstår "grunderna" på det medicinska språket. 
 
 
 


Första tentan avklarad!

Har varit lite frånvarande här i bloggen...skrev nämligen min första tenta i torsdags! Hade pluggat som attans och kände mig nästan lite ofärskämt säker på allt. (Se bild ;-)) Dock var det såklart lite svårare på tentan när man blir pressad men känner absolut att jag blir godkänd. Blir förvånad annars men tänker inte ta ut någon vinst i förskott.
 
Det var tre essäfrågor som man skulle koppla till en patientberättelse, det som kom på tentan var socialstyrelsens kompetensbeskrivning, autonomi, intigritet och kommunikation. Så det var ganska "lätta" delar av omvårdnadsvetenskap tyckte jag.
 
 
 
 


Glad alla <3-dag!!!

Idag (just i denna stund faktiskt) har vi en obligatorisk diskussion på internet om deklarationer, där man ska skriva ett refererat inlägg minst i halvtimmen. Väldigt kul och skönt att kunna sitta hemifrån ;-)
Resten av dagen ska jag förhöra mig själv på instuderingsfrågor som jag har förberett till tentan. 
 
Det är ju även alla hjärtans dag, så när min kille kommer hem så ska vi iväg på "dejt"! 
 


Akutmedicin

Har idag haft auskultationsdag på avdelning Akutmedicin! Gick 7-15,30 och dagen har varit så intressant.
Tänker inte gå in alltför detaljerat men det var verkligen full rulle på avdelningen.
Man har ett område som kallas "torg" där alla sängar övervakas ständigt genom fönster från ett rum i mitten. Dessa patienter har väldigt akuta medicinska besvär och tyvärr nära till döden verkade det som och krävde ständig omvårdnad. Det fanns även självmordsbenägna patienter som fick ha väktare. 

Många äldre har ofta såkallad 0-hlr vilket betyder att får dom hjärtstopp gör man inget för att återuppliva.

Märkte redan idag att mitt psyke måste bättras på...trodde jag inte hade så mycket empati-känslor.
Sjuksköterskorna verkade så oerhört proffsiga. Själv blir man blödig när man ser en fru träffa sin svårt sjuka man exempelvis. Det är svårare än man kan tro att bara "koppla av" känslor. 

Jag ska skriva egna anteckningar ifrån dagen angående "vårdkultur" som vi ska prata om i ett seminarium.
Såg detta SÅÅ tydligt vilket kändes lite trist med hierarkier inom de olika titlarna osv.....

 


Genuskoll inom vården!!

Något som normalt upprör mig är orättvisor stort som smått - högt som lågt...

Jag tycker inte man ska varken överbetona eller osynliggöra skillnader mellan kvinnor och män. DÄREMOT så måste vi vara observanta på våra beteenden SPECIELLT inom det område vi kan påverka. Vi ska inte reagera reflexmässigt och fördomsfullt. Vi möter en patient, inte en kvinna eller man. Sen är det självklart att olika kön har olika villkor, sjukdomspanorama och behandling. 

Läser just nu om genus inom omvårdnaden och detta är ett mycket intressant ämne och jag uppskattar att vi får lära oss mer om detta redan nu!

Män och kvinnor är inte lika, därför tycker jag allt ”hen” snack är så onödigt, det är helt irrelevant. Kvinnor och män är inte samma kön, villkoren är olika, punkt slut. Något som däremot är sååå viktigt att poängtera är att kvinnor och män ska behandlas LIKVÄRDIGT.

Det finns flera orättvisor inom sjukvården som visar att kvinnor och män INTE behandlas likvärdigt.
  •  Medicinsk forskning har länge ofta utgått från mannens biologi, vilket gör att kvinnor riskerar att få sämre vård anpassad till det egna könets förutsättningar (tack och lov börjar detta förändras)
  • I studier har det visat sig att kvinnor får vänta längre än män för att få tid för besök, behandling och operation (speciellt inom hjärtsjukvård)
  • Även inom primärvården får kvinnor vänta längre än män. (obs, trots samma ”prioriteringsnivå”)
  • Män får nyare och dyrare läkemedel utskrivna (dessa behöver inte vara bättre, men varför är det så?)
  • OCH såklart att män får högre lön för samma arbete som kvinnor
 
 


Delmål!

Något jag gillar är att sätta mål och göra planeringar, det får pluggandet att flyta på så mycket bättre. (OBS dom måste följas då också ;-)) 
Uppskattar verkligen att våra lärare checkar av precis allting på en sida som kallas "Framsteg". Då känner jag att det faktiskt går framåt. 
I helgen har jag varit i fjällen och åkt skidor så nu gäller det att jobba ikapp lite...Ska bara finslipa lite på nästa inlämning och skicka in den idag. Den handlar om varför olika etiska koder och konventioner behövs i vården. 
 
Skön avkopplande helg <3
 
 


Tillbehör

Det är viktigt för mig att ha rent och snyggt runt mig när jag pluggar...för att underlätta lite åkte jag och handlade lite tillbehör! Ett snyggt fodral till mobilen, fodral för att skydda laptopen och en snygg (och miljövänlig!!) musmatta. Jackpot.